Jadłospis

W ramach organizacji żywienia zapewniamy dzieciom cztery posiłki: śniadanie, drugie  śniadanie, obiad i  podwieczorek, spełniające normy w zakresie prawidłowego żywienia dzieci.

Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015 roku kompoty, herbaty, napary owocowe, kawa zbożowa i kakao naturalne są bez dodatku cukru i substancji słodzących. W ciągu dnia dzieci mogą korzystać z wody dostępnej w każdej sali zgodnie z indywidualnymi potrzebami. W czasie przygotowywania posiłków stosujemy sól o obniżonej zawartości sodu, ponadto staramy się, aby było jej mniej w stosunku do poziomu zalecanego. Dzieci przyzwyczajane są do samodzielności w komponowaniu kanapek oraz dbają o właściwe zasady zachowania się przy stole.

Przedszkole nr 416 nie jest przedszkolem z dietami, gdzie restrykcyjnie przestrzegane są indywidualne diety każdego dziecka z alergią pokarmową. Jeśli jednak dziecko uczulone jest tylko na wybrane produkty np. miód, truskawki czy orzechy, staramy się wyeliminować te produkty z diety. Jeśli w czasie uczęszczania dziecka do przedszkola stwierdzona zostanie u Niego alergia pokarmowa, w celu wspomagania zdrowia dziecka wskazane jest przedstawienie zaświadczenia lekarskiego o rodzaju alergii oraz niezwłoczny kontakt z dyrektorem przedszkola, w celu ustalenia współpracy w tym zakresie.

UWAGA! JADŁOSPIS MOŻE ULEC ZMIANIE Z PRZYCZYN NIEZALEŻNYCH OD PRZEDSZKOLA.

JADŁOSPIS

Produkty zawierające alergen*

 

dzień tygodnia

 

śniadanie

 

II śniadanie

 

obiad

 

podwieczorek

poniedziałek 18.02.2019 r. zupa mleczna* (płatki musli na mleku), kanapka (1/2 kromki chleba pszennego* z masłem*, serem żółtym*, sałatą i papryka) gruszka zupa* koperkowa, risotto z indykiem, ogórek kiszony, kompot truskawkowy fruzelina owocowa, kromka chałki z masłem*
wtorek

19.02.2019 r.

zupa mleczna* (płatki jęczmienne na mleku), kanapka (1/2 kromki chleba żytniego* z masłem*, różowym humusem i rzodkiewką) winogrono zupa* -krem porowy, kotlet schabowy* , ziemniaki, mizeria* , kompot malinowy mus czekoladowy z awokado, bananem i melonem, chlebek ryżowy z miodem, mięta
środa

20.02.2019 r.

dzieci robią kanapki: (pieczywo mieszane z masłem* , jajko* , wędlina, sałata, szczypiorek, ogórek zielony, kiełki, rzodkiewka), kakao jabłko zupa* szczawiowa z ziemniakami, zapiekanka makaronowa* z warzywami i serem* żółtym w sosie beszamelowym, kompot wieloowocowy sałatka z kurczaka pieczonego w ziołach z mix-em sałat, pomidorkami koktajlowymi i pestkami słonecznika, kromka bułki* z masłem*, herbata z cytryną
czwartek

21.02.2019 r.

zupa mleczna* (płatki żytnie na mleku), kanapka (1/2 bułki* z masłem*, twarożkiem* śmietankowym i pomidorem) mandarynka zupa* jarzynowa, gulasz cielęcy, kasza gryczana, sałatka z ogórka kiszonego, groszku i cebulki z oliwą z oliwek, naturalny sok owocowy jabłko pieczone z cynamonem i żurawiną pod pierzynką z płatków owsianych, melisa
piątek

22.02.2019 r.

zupa mleczna* (płatki kukurydziane na mleku), kanapka (kromka chleba* z masłem*, pastą z wędliny i cykorią) ananas zupa* pieczarkowa z makaronem, klopsik rybny* w sosie pomidorowym, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą i papryką, napój cytrynowo-imbirowy racuszki drożdżowe*, kakao, 1/2 pomaranczy