Jadłospis

W ramach organizacji żywienia zapewniamy dzieciom cztery posiłki: śniadanie, drugie  śniadanie, obiad i  podwieczorek, spełniające normy w zakresie prawidłowego żywienia dzieci.

Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015 roku kompoty, herbaty, napary owocowe, kawa zbożowa i kakao naturalne są bez dodatku cukru i substancji słodzących. W ciągu dnia dzieci mogą korzystać z wody dostępnej w każdej sali zgodnie z indywidualnymi potrzebami. W czasie przygotowywania posiłków stosujemy sól o obniżonej zawartości sodu, ponadto staramy się, aby było jej mniej w stosunku do poziomu zalecanego. Dzieci przyzwyczajane są do samodzielności w komponowaniu kanapek oraz dbają o właściwe zasady zachowania się przy stole.

Przedszkole nr 416 nie jest przedszkolem z dietami, gdzie restrykcyjnie przestrzegane są indywidualne diety każdego dziecka z alergią pokarmową. Jeśli jednak dziecko uczulone jest tylko na wybrane produkty np. miód, truskawki czy orzechy, staramy się wyeliminować te produkty z diety. Jeśli w czasie uczęszczania dziecka do przedszkola stwierdzona zostanie u Niego alergia pokarmowa, w celu wspomagania zdrowia dziecka wskazane jest przedstawienie zaświadczenia lekarskiego o rodzaju alergii oraz niezwłoczny kontakt z dyrektorem przedszkola, w celu ustalenia współpracy w tym zakresie.

UWAGA! JADŁOSPIS MOŻE ULEC ZMIANIE Z PRZYCZYN NIEZALEŻNYCH OD PRZEDSZKOLA.

JADŁOSPIS

Produkty zawierające alergen*

 

dzień tygodnia

 

śniadanie

 

II śniadanie

 

obiad

 

podwieczorek

poniedziałek 16.04.2018 r.

zupa mleczna*  (płatki pszenne na mleku), kanapka (kromka chleba z masłem*, twarożkiem paprykowym* i białą rzodkwią)  winogrono zupa* ogórkowa, kurczak po chińsku z warzywami, ryż, zielony ogórek, sok jabłkowo-marchewkowy  maślanka* owocowa, podpłomyk
wtorek 17.04.2018 r. zupa mleczna*  (płatku owsiane z rodzynkami na mleku), kanapka (kromka bułki pszennej z masłem*, serem żółtym*, sałatą i pomidorem) kalarepa zupa* – krem selerowy z grzankami, pieczeń rzymska w sosie koperkowym, ziemniaki, surówka z buraczków z jabłkiem, kompot truskawkowy budyń* z kaszy jaglanej z wiórkami kokosowymi i płatkami migdałowymi, herbata owocowa
środa

18.04.2018 r.

Dzieci robią kanapki (pieczywo* mieszane, masło*, polędwica sopocka, pasztet z ciecierzycy, cykoria, rukola, sałata, rzodkiewka jabłko/ananas zupa* grochowa, pierogi* z serem i jogurtem*, sałatka owocowa, kompot wiśniowy kanapka (kromka chleba pszennego z masłem, paprykarzem z pstrąga), herbata z cytryną
czwartek 19.04.2018 r. zupa mleczna*  (płatku kukurydziane na mleku), kanapka (kromka chleba żytniego z masłem*, jajkiem* ze szczypiorkiem i pomidorkiem koktajlowym) melon, grejpfrut zupa*  – rosół z makaronem, potrawka wołowa, kasza pęczak, surówka coleslaw, kompot malinowy sałatka jarzynowa, bułka* włoska z masłem*, herbata owocowa

piątek 20.04.2018 r.

zupa mleczna* (zacierki na mleku), kanapka (1/2 kromki chleba* baltonowskiego z masłem*, kiełbasą szynkową, sałatą i rzodkiewką kiwi zupa* – krem szpinakowy, łosoś* pieczony w płatkach migdałowych, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej i kukurydzy z sosem miodowo-ziołowym, kompot wieloowocowy trufle owsiane (pomarańczowe z suszonymi jagodami goji, melisa