Jadłospis

W ramach organizacji żywienia zapewniamy dzieciom cztery posiłki: śniadanie, drugie  śniadanie, obiad i  podwieczorek, spełniające normy w zakresie prawidłowego żywienia dzieci.

Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015 roku kompoty, herbaty, napary owocowe, kawa zbożowa i kakao naturalne są bez dodatku cukru i substancji słodzących. W ciągu dnia dzieci mogą korzystać z wody dostępnej w każdej sali zgodnie z indywidualnymi potrzebami. W czasie przygotowywania posiłków stosujemy sól o obniżonej zawartości sodu, ponadto staramy się, aby było jej mniej w stosunku do poziomu zalecanego. Dzieci przyzwyczajane są do samodzielności w komponowaniu kanapek oraz dbają o właściwe zasady zachowania się przy stole.

Przedszkole nr 416 nie jest przedszkolem z dietami, gdzie restrykcyjnie przestrzegane są indywidualne diety każdego dziecka z alergią pokarmową. Jeśli jednak dziecko uczulone jest tylko na wybrane produkty np. miód, truskawki czy orzechy, staramy się wyeliminować te produkty z diety. Jeśli w czasie uczęszczania dziecka do przedszkola stwierdzona zostanie u Niego alergia pokarmowa, w celu wspomagania zdrowia dziecka wskazane jest przedstawienie zaświadczenia lekarskiego o rodzaju alergii oraz niezwłoczny kontakt z dyrektorem przedszkola, w celu ustalenia współpracy w tym zakresie.

UWAGA! JADŁOSPIS MOŻE ULEC ZMIANIE Z PRZYCZYN NIEZALEŻNYCH OD PRZEDSZKOLA.

JADŁOSPIS

Produkty zawierające alergen*

 

dzień tygodnia

 

śniadanie

 

II śniadanie

 

obiad

 

podwieczorek

poniedziałek 17.06.2019 r. zupa mleczna* (płatki jęczmienne na mleku), kanapka (kromka pieczywa żytniego* z masłem* serem żółtym* i pomidorem) nektarynka zupa* – krupnik, kotlet z piersi kurczaka w panierce sezamowej, ryż, mizeria*, kompot wiśniowy maślanka owocowa, chrupki kukurydziane
wtorek

18.06.2019 r.

zupa mleczna* (płatki ryżowe na mleku), kanapka (kromka chleba pszennego* z masłem*, serkiem* waniliowym z brzoskwinią) maliny/borówki zupa* jarzynowa, polędwiczka w sosie cebulowym, kasza gryczana, surówka z buraczków z cebulką, kompot wieloowocowy kasza manna z musem truskawkowym, herbata owocowa
środa

19.06.2019 r.

Kanapki (kromka bułki* wrocławskiej z masłem*,1/2 kromki chleba* razowego z masłem*, jajkiem ze szczypiorkiem, 1/2 kromki chleba żytniego* na zakwasie z masłem*, sałatą, weliną i rzodkiewką), kawa zbożowa* kiwi/morele zupa* z czerwonej soczewicy, naleśnik* z białym serem* i owocami, kompot malinowy pizza* z szynką, żółtym serem* i warzywami, herbata z cytryną
czwartek

20.06.2019 r.

piątek

21.06.2019 r.

zupa mleczna* (płatki owsiane na mleku), kanapka (1/2 kromki chleba żytniego* z masłem*, wędliną, cykorią  i zielonym ogórkiem) jabłko zupa* – ryżanka, kotlet jajeczny*, ziemniaki, bukiet warzywa, napar owocowy mus owocowy, podpłomyk, melisa