Jadłospis

W ramach organizacji żywienia zapewniamy dzieciom cztery posiłki: śniadanie, drugie  śniadanie, obiad i  podwieczorek, spełniające normy w zakresie prawidłowego żywienia dzieci. Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015 roku kompoty, herbaty, napary owocowe, kawa zbożowa i kakao naturalne są bez dodatku cukru i substancji słodzących. W ciągu dnia dzieci mogą korzystać z wody dostępnej w każdej sali zgodnie z indywidualnymi potrzebami. W czasie przygotowywania posiłków stosujemy sól o obniżonej zawartości sodu, ponadto staramy się, aby było jej mniej w stosunku do poziomu zalecanego. Dzieci przyzwyczajane są do samodzielności w komponowaniu kanapek oraz dbają o właściwe zasady zachowania się przy stole. Przedszkole nr 416 nie jest przedszkolem z dietami, gdzie restrykcyjnie przestrzegane są indywidualne diety każdego dziecka z alergią pokarmową. Jeśli jednak dziecko uczulone jest tylko na wybrane produkty np. miód, truskawki czy orzechy, staramy się wyeliminować te produkty z diety. Jeśli w czasie uczęszczania dziecka do przedszkola stwierdzona zostanie u Niego alergia pokarmowa, w celu wspomagania zdrowia dziecka wskazane jest przedstawienie zaświadczenia lekarskiego o rodzaju alergii oraz niezwłoczny kontakt z dyrektorem przedszkola, w celu ustalenia współpracy w tym zakresie. UWAGA! JADŁOSPIS MOŻE ULEC ZMIANIE Z PRZYCZYN NIEZALEŻNYCH OD PRZEDSZKOLA .

JADŁOSPIS

Produkty zawierające alergen*

 

dzień tygodnia

 

śniadanie

 

II śniadanie

 

4ad

 

podwieczorek

poniedziałek

16.10.2017 r.

zupa mleczna* (płatki musli z jagodami goji na mleku), kanapka (1/2 kromki chleba*, żytniego z  masłem*,serem* żółtym, cykorią i papryką) jabłko zupa* ryżanka, kotlet pożarski (mielony z kurczaka z natką pietruszki), ziemniaki, sałata lodowa z sosem vinegrette, kompot malinowy frużelina owocowa, ciasteczko zbożowe*, melisa
wtorek 17.10.2017 r. zupa mleczna* (płatki jęczmienne na mleku), kanapka (1/2 bułki orkiszowej* z masłem*, twarożkiem* ziołowym i rzodkiewką)

winogrono

zupa* koperkowa z ziemniakami, gulasz wołowy, kasza kuskus, surówka wielowarzywna, kompot wieloowocowy 1/2 bułki grahamki z kremem czekoladowym, herbata owocowa, 1/2 gruszki
środa 18.10.2017 r. kanapki (1/2 bułki orkiszowej z masłem*, wędliną, sałatą, kromka chleba* razowego z masłem* i jajkiem*  ze szczypiorkiem), kawa zbożowa

kiwi

zupa* fasolowa, makaron* z twarogiem* waniliowym i musem truskawkowym, naturalny sok owocowy sałatka z tuńczyka* z ryżem, kukurydzą, papryką,  ogórkiem kiszonym i majonezem*, herbata z cytyną
czwartek 19.10.2017 r. zupa mleczna* (płatki jaglane na mleku), kanapka (kromka chleba żytniego* z masłem*, humusem na bazie ciecierzycy, plasterkiem zielonego ogórka) melon zupa* j- rosół z kaszą manną z zieleniną, pieczeń rzymska w sosie pomidorowym, ziemniaki, fasolka szparagowa, kompot wiśniowy placuszki z cukinii, herbata zielona

piątek 20.10.2017 r.

zupa mleczna* (płatki kukurydziane na mleku), kanapka (kromka chleba* żytniego z soją z masłem*, pastą z wędliny i ogórkiem kiszonym)

marchewka, kalarepa

zupa* - krem cebulowy z grzankami, ryba* po grecku, ziemniaki, ogórek zielony, kompot jabłkowy z cynamonem deser jogurtowo-owocowy, chrupki kukurydziane