W ramach organizacji żywienia zapewniamy dzieciom cztery posiłki: śniadanie, drugie śniadanie, obiad i podwieczorek, spełniające normy w zakresie prawidłowego żywienia dzieci.
Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015 roku kompoty, herbaty, napary owocowe, kawa zbożowa i kakao naturalne są bez dodatku cukru i substancji słodzących. W ciągu dnia dzieci mogą korzystać z wody dostępnej w każdej sali zgodnie z indywidualnymi potrzebami. W czasie przygotowywania posiłków stosujemy sól o obniżonej zawartości sodu, ponadto staramy się, aby było jej mniej w stosunku do poziomu zalecanego. Dzieci przyzwyczajane są do samodzielności w komponowaniu kanapek oraz dbają o właściwe zasady zachowania się przy stole.
Przedszkole nr 416 nie jest przedszkolem z dietami, gdzie restrykcyjnie przestrzegane są indywidualne diety każdego dziecka z alergią pokarmową. Jeśli jednak dziecko uczulone jest tylko na wybrane produkty np. miód, truskawki czy orzechy, staramy się wyeliminować te produkty z diety. Jeśli w czasie uczęszczania dziecka do przedszkola stwierdzona zostanie u Niego alergia pokarmowa, w celu wspomagania zdrowia dziecka wskazane jest przedstawienie zaświadczenia lekarskiego o rodzaju alergii oraz niezwłoczny kontakt z dyrektorem przedszkola, w celu ustalenia współpracy w tym zakresie.
UWAGA! JADŁOSPIS MOŻE ULEC ZMIANIE Z PRZYCZYN NIEZALEŻNYCH OD PRZEDSZKOLA.
JADŁOSPIS
Produkty zawierające alergen*
dzień tygodnia |
śniadanie |
II śniadanie |
obiad |
podwieczorek |
poniedziałek 18.02.2019 r. | zupa mleczna* (płatki musli na mleku), kanapka (1/2 kromki chleba pszennego* z masłem*, serem żółtym*, sałatą i papryka) | gruszka | zupa* koperkowa, risotto z indykiem, ogórek kiszony, kompot truskawkowy | fruzelina owocowa, kromka chałki* z masłem* |
wtorek
19.02.2019 r. |
zupa mleczna* (płatki jęczmienne na mleku), kanapka (1/2 kromki chleba żytniego* z masłem*, różowym humusem i rzodkiewką) | winogrono | zupa* -krem porowy, kotlet schabowy* , ziemniaki, mizeria* , kompot malinowy | mus czekoladowy z awokado, bananem i melonem, chlebek ryżowy z miodem, mięta |
środa
20.02.2019 r. |
dzieci robią kanapki: (pieczywo mieszane z masłem* , jajko* , wędlina, sałata, szczypiorek, ogórek zielony, kiełki, rzodkiewka), kakao | jabłko | zupa* szczawiowa z ziemniakami, zapiekanka makaronowa* z warzywami i serem* żółtym w sosie beszamelowym, kompot wieloowocowy | sałatka z kurczaka pieczonego w ziołach z mix-em sałat, pomidorkami koktajlowymi i pestkami słonecznika, kromka bułki* z masłem*, herbata z cytryną |
czwartek
21.02.2019 r. |
zupa mleczna* (płatki żytnie na mleku), kanapka (1/2 bułki* z masłem*, twarożkiem* śmietankowym i pomidorem) | mandarynka | zupa* jarzynowa, gulasz cielęcy, kasza gryczana, sałatka z ogórka kiszonego, groszku i cebulki z oliwą z oliwek, naturalny sok owocowy | jabłko pieczone z cynamonem i żurawiną pod pierzynką z płatków owsianych, melisa |
piątek
22.02.2019 r. |
zupa mleczna* (płatki kukurydziane na mleku), kanapka (kromka chleba* z masłem*, pastą z wędliny i cykorią) | ananas | zupa* pieczarkowa z makaronem, klopsik rybny* w sosie pomidorowym, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą i papryką, napój cytrynowo-imbirowy | racuszki drożdżowe*, kakao, 1/2 pomaranczy |