Jadłospis

W ramach organizacji żywienia zapewniamy dzieciom cztery posiłki: śniadanie, drugie  śniadanie, obiad i  podwieczorek, spełniające normy w zakresie prawidłowego żywienia dzieci.

Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015 roku kompoty, herbaty, napary owocowe, kawa zbożowa i kakao naturalne są bez dodatku cukru i substancji słodzących. W ciągu dnia dzieci mogą korzystać z wody dostępnej w każdej sali zgodnie z indywidualnymi potrzebami. W czasie przygotowywania posiłków stosujemy sól o obniżonej zawartości sodu, ponadto staramy się, aby było jej mniej w stosunku do poziomu zalecanego. Dzieci przyzwyczajane są do samodzielności w komponowaniu kanapek oraz dbają o właściwe zasady zachowania się przy stole.

Przedszkole nr 416 nie jest przedszkolem z dietami, gdzie restrykcyjnie przestrzegane są indywidualne diety każdego dziecka z alergią pokarmową. Jeśli jednak dziecko uczulone jest tylko na wybrane produkty np. miód, truskawki czy orzechy, staramy się wyeliminować te produkty z diety. Jeśli w czasie uczęszczania dziecka do przedszkola stwierdzona zostanie u Niego alergia pokarmowa, w celu wspomagania zdrowia dziecka wskazane jest przedstawienie zaświadczenia lekarskiego o rodzaju alergii oraz niezwłoczny kontakt z dyrektorem przedszkola, w celu ustalenia współpracy w tym zakresie.

UWAGA! JADŁOSPIS MOŻE ULEC ZMIANIE Z PRZYCZYN NIEZALEŻNYCH OD PRZEDSZKOLA.

JADŁOSPIS

Produkty zawierające alergen*

 

dzień tygodnia

 

śniadanie

 

II śniadanie

 

obiad

 

podwieczorek

poniedziałek 17.12.2018 r. zupa mleczna*  (płatku owsiane z żurawiną na mleku), kanapka (1/2 kromki chleba* żytniego z masłem*, serem żółtym*, sałatą i papryką) jabłko zupa* ziemniaczana, indyk duszony w sosie curry, ryż, mizeria*, naturalny sok owocowy koktajl * jogurtowo-owocowy, podpłomyk, melisa
wtorek 18.12.2018 r. zupa mleczna*  (płatki gryczane na mleku), kanapka (1/2 bułeczki orkiszowej  z masłem*, pastą jajeczną* i twarożkiem) winogrono zupa* kalafiorowa, gulasz wołowy, kasza jęczmienna, buraczki zasmażane, kompot truskawkowy kromka chałki* z masłem*, kiwi, kakao*
środa

19.12.2018 r.

kanapki (1/2 kromki chleba razowego* z masłem*, wędliną, ogórkiem  i cykorią, 1/2 kromki chleba* baltonowskiego z masłem* i dżemem), bawarka* melon zupa* fasolowa, łazanki z kapustą i pieczarkami, mini marchewki, kompot wiśniowy kromka bułki* wrocławskiej z masłem* i wędzonym łososiem* z koperkiem, herbata z cytryną
czwartek

20.12.2018 r.

zupa mleczna* (kasza kukurydziana na mleku), kanapka (1/2 bułeczki orkiszowej* z masłem*, pesto z natki pietruszki, migdałów blanszowanych, pomidorów z oliwą z oliwek) 1/2 pomarańczy zupa* – krem porowy, klopsik cielęcy w sosie cebulowym, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej, kukurydzy i ogórka kiszonego, napój miodowo-cytrynowy pudding kokosowy z kaszą jaglaną, wiórkami kokosowymi i musem brzoskwiniowym, herbata owocowa
piątek

21.12.2018 r.

zupa mleczna* (płatki jęczmienne na mleku), kanapka (1/2 kromki chleba* z masłem*, pastą z wędliny ze szczypiorkiem i rzodkiewką) gruszka zupa* pomidorowa z makaronem, ryba* po grecku, ziemniaki, kompot wieloowocowy sałatka owocowa, wafel ryżowy, mięta