Jadłospis

 

W ramach organizacji żywienia zapewniamy dzieciom cztery posiłki: śniadanie, drugie  śniadanie, obiad i  podwieczorek, spełniające normy w zakresie prawidłowego żywienia dzieci. Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015 roku kompoty, herbaty, napary owocowe, kawa zbożowa i kakao naturalne są bez dodatku cukru i substancji słodzących. W ciągu dnia dzieci mogą korzystać z wody dostępnej w każdej sali zgodnie z indywidualnymi potrzebami. W czasie przygotowywania posiłków stosujemy sól o obniżonej zawartości sodu, ponadto staramy się, aby było jej mniej w stosunku do poziomu zalecanego. Dzieci przyzwyczajane są do samodzielności w komponowaniu kanapek oraz dbają o właściwe zasady zachowania się przy stole. Przedszkole nr 416 nie jest przedszkolem z dietami, gdzie restrykcyjnie przestrzegane są indywidualne diety każdego dziecka z alergią pokarmową. Jeśli jednak dziecko uczulone jest tylko na wybrane produkty np. miód, truskawki czy orzechy, staramy się wyeliminować te produkty z diety. Jeśli w czasie uczęszczania dziecka do przedszkola stwierdzona zostanie u Niego alergia pokarmowa, w celu wspomagania zdrowia dziecka wskazane jest przedstawienie zaświadczenia lekarskiego o rodzaju alergii oraz niezwłoczny kontakt z dyrektorem przedszkola, w celu ustalenia współpracy w tym zakresie. UWAGA! JADŁOSPIS MOŻE ULEC ZMIANIE Z PRZYCZYN NIEZALEŻNYCH OD PRZEDSZKOLA .

JADŁOSPIS

Produkty zawierające alergen*

 

dzień tygodnia

 

śniadanie

 

II śniadanie

 

obiad

 

podwieczorek

poniedziałek 15.01.2018 r.

zupa mleczna* (płatki pszenne na mleku), kanapka (1/2 kromki chleba żytniego* z masłem* twarożkiem* i zielonym ogórkiem)  gruszka zupa* – krem szpinakowy, ziemniaki, kotlet pożarski*, sałata ze śmietaną* , kompot wieloowocowy kasza manna z musem truskawkowym, herbata malinowo-imbirowa
wtorek 16.01.2018 r. zupa mleczna* (płatki ryżowe na mleku), kanapka (1/2 kromki chleba baltonowskiego* z masłem*, pasztetem sojowym i rzodkiewką)

pomelo

zupa* z czerwonej soczewicy, boeuf strogonow, kasza gryczana, fasolka szparagowa, kompot wiśniowy placuszki z kaszy kuskus i białego sera, herbata owocowa
środa 17.01.2018 r. kabanos, 1/2 kajzerki*  z ziarnami z masłem* , pomidorki koktajlowe, kawa zbożowa* 1/2 pomarańczy zupa* grochowa, kluski leniwe*, surówka z marchewki i jabłek, kompot malinowy sałatka z tuńczyka* z ryżem, czerwoną fasolą, kukurydzą i ogórkiem kiszonym, herbata z cytryną
czwartek 18.01.2018 r. zupa mleczna* (zacierki na mleku), kanapka (kromka chleba*  żytniego z masłem, serem*  żółtym i papryką) winogrono zupa* kalafiorowa, pieczeń rzymska w sosie własnym, ziemniaki, surówka z buraczków i cebuli, kompot truskawkowy koktajl jagodowy na bazie maślanki*, podpłomyk

piątek 19.01.2018 r.

zupa mleczna* (płatki amarantusowe na mleku), kanapka (1/2 kromki chleba żytniego* z masłem*, wędliną, cykorią i białą rzodkwią) mandarynka zupa*- krem marchewkowy, pulpet rybny*  w sosie cytrynowym, surówka coleslaw, naturalny sok owocowy ciasto marchewkowe, bawarka

 

 

dzień tygodnia

 

śniadanie

 

II śniadanie

 

obiad

 

podwieczorek

poniedziałek 22.01.2018 r.

zupa mleczna* (płatki żytnie na mleku), kanapka (1/2 kromki chleba żytniego* z masłem* serem* żółtym, sałatą i papryką)  winogrono zupa* – kapuśniak, risotto z indykiem i warzywami, sałata z sosem vinegrette, kompot truskawkowy kanapka (1/2 kajzerki z masłem* i tartą rzodkiewką, bawarka
wtorek 23.01.2018 r. zupa mleczna* (płatki jęczmienne na mleku), kanapka (1/2 kromki chleba baltonowskiego* z masłem*, twarożkiem* waniliowym i brzoskwinią)

naturalny sok owocowy

zupa* – ryżanka, kotlet schabowy*, ziemniaki, mizeria*, kompot wieloowocowy frużelina wiśniowa, kromka bułeczki pszennej z masłem*
środa 24.01.2018 r. kanapki (pieczywo* mieszane z masłem*, sałatą, wędliną i pomidorem, z jajkiem i rzodkiewką), kakao* pomelo zupa* fasolowa, makaron* z białym serem* i musem truskawkowym, naturalny sok owocowy kanapka z łososiem* wędzonym, ogórkiem zielonym i koperkiem
czwartek 25.01.2018 r. zupa mleczna* (płatki owsiane na mleku), kanapka (kromka chleba*  baltonowskiego z „Nutellą” -własnego wyrobu) jabłko zupa* – pejzanka, gulasz cielęcy, kasza kuskus, surówka z kiszonego ogórka, zielonego groszku i cebulki, kompot malinowy budyń z kaszy jaglanej z bananami, 1/2 kiwi, zielona herbata

piątek 19.01.2018 r.

zupa mleczna*  (płatki jaglane na mleku), kanapka (1/2 kromki chleba słonecznikowego* z masłem*, wędliną, cykorią i białą rzodkwią) gruszka zupa*- krem selerowy, filet z miruny* smażony, ziemniaki, bukiet warzyw, kompot wiśniowy sałatka owocowa, podpłomyk, melisa