Jadłospis

W ramach organizacji żywienia zapewniamy dzieciom cztery posiłki: śniadanie, drugie  śniadanie, obiad i  podwieczorek, spełniające normy w zakresie prawidłowego żywienia dzieci.

Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015 roku kompoty, herbaty, napary owocowe, kawa zbożowa i kakao naturalne są bez dodatku cukru i substancji słodzących. W ciągu dnia dzieci mogą korzystać z wody dostępnej w każdej sali zgodnie z indywidualnymi potrzebami. W czasie przygotowywania posiłków stosujemy sól o obniżonej zawartości sodu, ponadto staramy się, aby było jej mniej w stosunku do poziomu zalecanego. Dzieci przyzwyczajane są do samodzielności w komponowaniu kanapek oraz dbają o właściwe zasady zachowania się przy stole.

Przedszkole nr 416 nie jest przedszkolem z dietami, gdzie restrykcyjnie przestrzegane są indywidualne diety każdego dziecka z alergią pokarmową. Jeśli jednak dziecko uczulone jest tylko na wybrane produkty np. miód, truskawki czy orzechy, staramy się wyeliminować te produkty z diety. Jeśli w czasie uczęszczania dziecka do przedszkola stwierdzona zostanie u Niego alergia pokarmowa, w celu wspomagania zdrowia dziecka wskazane jest przedstawienie zaświadczenia lekarskiego o rodzaju alergii oraz niezwłoczny kontakt z dyrektorem przedszkola, w celu ustalenia współpracy w tym zakresie.

UWAGA! JADŁOSPIS MOŻE ULEC ZMIANIE Z PRZYCZYN NIEZALEŻNYCH OD PRZEDSZKOLA.

JADŁOSPIS

Produkty zawierające alergen*

 

dzień tygodnia

 

śniadanie

 

II śniadanie

 

obiad

 

podwieczorek

poniedziałek 01.04.2019 r. zupa mleczna* (płatki orkiszowe na mleku), kanapka (kromka pieczywa żytniego* z masłem*, serkiem* i rzodkiewką) marchewka zupa* ryżanka, polędwiczka wieprzowa pieczona w sosie jabłkowo-cebulowym, ziemniaki z koperkiem, buraczki zasmażane, kompot wiśniowy pieczone jabłko , herbata owocowa
wtorek

02.04.2019 r.

zupa mleczna* (płatki żytnie na mleku), kanapka (kromka chleba razowego* z masłem*, serem żółtym*, sałatą i i papryką) winogrono zupa* jarzynowa z zielonym groszkiem, kotlet z piersi kurczaka w sezamowej panierce, ziemniaki, surówka z kapusty lodowej z pestkami dyni oraz sosem vinegrette, kompot malinowy kromka bułki pszennej* z powidłami czekoladowymi, mleko*, 1/2 jabłka
środa

03.04.2019 r.

parówka z szynki, kromka bułki* pszennej z masłem*, ogórek kiszony, kawa zbożowa gruszka zupa* grochowa, makaron* z serem białym* i musem truskawkowym, naturalny sok owocowy pizza* z szynką, serem żółtym* i warzywami (papryka, cebula, kukurydza, rukola), herbata z cytryną
czwartek

04.04.2019 r.

zupa mleczna* (płatki kukurydziane na mleku), kanapka (1/2 kromki chleba żytniego* z masłem*, pastą jajeczną* ze szczypiorkiem, pomidor) kiwi zupa* – krem brokułowy z oliwą z oliwek, pulpecik* cielęcy w sosie koperkowym, kasza gryczana, surówka z kapusty czerwonej z jabłkiem i żurawiną, napój miodowo-cytrynowy racuszki* z ryżu z dżemem owocowym, mięta
piątek

05.04.2019 r.

zupa mleczna* (płatki jaglane na mleku), kanapka (kromka chleba* z masłem*, wędliną, sałatą i zielonym ogórkiem) 1/2 pomarańczy zupa* solferino, filet z miruny* pieczony w ziołach z sosem beszamelowym, ziemniaki z koperkiem, surówka coleslaw, kompot wieloowocowy sałatka owocowa, podpłomyk, melisa