Jadłospis

W ramach organizacji żywienia zapewniamy dzieciom cztery posiłki: śniadanie, drugie  śniadanie, obiad i  podwieczorek, spełniające normy w zakresie prawidłowego żywienia dzieci.

Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015 roku kompoty, herbaty, napary owocowe, kawa zbożowa i kakao naturalne są bez dodatku cukru i substancji słodzących. W ciągu dnia dzieci mogą korzystać z wody dostępnej w każdej sali zgodnie z indywidualnymi potrzebami. W czasie przygotowywania posiłków stosujemy sól o obniżonej zawartości sodu, ponadto staramy się, aby było jej mniej w stosunku do poziomu zalecanego. Dzieci przyzwyczajane są do samodzielności w komponowaniu kanapek oraz dbają o właściwe zasady zachowania się przy stole.

Przedszkole nr 416 im. UNICEF nie jest przedszkolem z dietami, gdzie restrykcyjnie przestrzegane są indywidualne diety każdego dziecka z alergią pokarmową. Jeśli jednak dziecko uczulone jest tylko na wybrane produkty np. miód, truskawki czy orzechy, staramy się wyeliminować te produkty z diety. Jeśli w czasie uczęszczania dziecka do przedszkola stwierdzona zostanie u Niego alergia pokarmowa, w celu wspomagania zdrowia dziecka wskazane jest przedstawienie zaświadczenia lekarskiego o rodzaju alergii oraz niezwłoczny kontakt z dyrektorem przedszkola, w celu ustalenia współpracy w tym zakresie.

UWAGA! JADŁOSPIS MOŻE ULEC ZMIANIE Z PRZYCZYN NIEZALEŻNYCH OD PRZEDSZKOLA.

JADŁOSPIS – PRZEDSZKOLE – UL. SYTA 123

Produkty zawierające alergen*

dzień tygodnia śniadanie II śniadanie obiad podwieczorek
poniedziałek

21.10.2019 r.

zupa mleczna* (płatki owsiane na mleku), kanapka (1/2 kromki chleba żytniego* z masłem*, twarożkiem i rzodkiewką) mandarynka zupa – pejzanka, potrawka z kurczaka z warzywami, ryż, sałata lodowa z sosem vinegrette, kompot malinowy pudding kokosowy z kaszy jaglanej z musem truskawkowym, mięta
wtorek
22.10.2019 r.
zupa mleczna* (kaszka kukurydziana na mleku), kanapka (1/2 kromki chleba żytniego* z masłem*, serem żółtym, sałatą i zielonym ogórkiem) owoce zupa – krem z białych warzyw z grzankami, ziemniaki,, szynka w sosie pieczeniowym, buraczki zasmażane, naturalny sok owocowy gofr z mąki migdałowej, bawarka
środa
23.10.2019 r.
kanapki (kromka bułki ziarnistej z masłem, wędliną i ogórkiem kiszonym, 1/2 kromki chleba żytniego z masłem, pastą jajeczną*  ze szczypiorkiem i pomidorem), kakao 1/2 pomarańczy zupa z czerwonej soczewicy, łazanki z kapust i pieczarkami, mini marchewki, kompot wieloowocowy sałatka z kurczaka z mix-em  sałat, i pomidorkami koktajlowymi, kromka bułki pszennej z masłem, herbat z cytryną
czwartek
24.10.2019 r.
zupa mleczna* (płatki pszenne na mleku), kanapka (1/2 kromki chleba żytniego* z masłem*, pastą z czerwonej papryki, marchewki i z kiełkami) gruszka zupa* jarzynowa z brukselką klopsik cielęcy, kasza gryczana, surówka z pomidorów i cebulki, napój miodowo-cytrynowy koktajl jagodowy na bazie kefiru, wafel ryżowy
piątek
25.10.2019 r.
zupa mleczna* (płatki musli na mleku), kanapka (1/2 kromki chleba żytniego* z masłem*, wędliną, sałatą i papryką) kiwi zupa* – ryżanka, ryba pieczona w ziołach, ziemniaki, surówka coleslaw, kompot wiśniowy sałatka owocowa, podpłomyk, mleko ryżowe

JADŁOSPIS DLA ODDZIAŁÓW ZAMIEJSCOWYCH – UL. VOGLA 6

DOSTĘPNY po zalogowaniu na stronie firmy cateringowej „Kuchnia z klasą”