Jadłospis

W ramach organizacji żywienia zapewniamy dzieciom cztery posiłki: śniadanie, drugie  śniadanie, obiad i  podwieczorek, spełniające normy w zakresie prawidłowego żywienia dzieci.

Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015 roku kompoty, herbaty, napary owocowe, kawa zbożowa i kakao naturalne są bez dodatku cukru i substancji słodzących. W ciągu dnia dzieci mogą korzystać z wody dostępnej w każdej sali zgodnie z indywidualnymi potrzebami. W czasie przygotowywania posiłków stosujemy sól o obniżonej zawartości sodu, ponadto staramy się, aby było jej mniej w stosunku do poziomu zalecanego. Dzieci przyzwyczajane są do samodzielności w komponowaniu kanapek oraz dbają o właściwe zasady zachowania się przy stole.

Przedszkole nr 416 im. UNICEF nie jest przedszkolem z dietami, gdzie restrykcyjnie przestrzegane są indywidualne diety każdego dziecka z alergią pokarmową. Jeśli jednak dziecko uczulone jest tylko na wybrane produkty np. miód, truskawki czy orzechy, staramy się wyeliminować te produkty z diety. Jeśli w czasie uczęszczania dziecka do przedszkola stwierdzona zostanie u Niego alergia pokarmowa, w celu wspomagania zdrowia dziecka wskazane jest przedstawienie zaświadczenia lekarskiego o rodzaju alergii oraz niezwłoczny kontakt z dyrektorem przedszkola, w celu ustalenia współpracy w tym zakresie.

UWAGA! JADŁOSPIS MOŻE ULEC ZMIANIE Z PRZYCZYN NIEZALEŻNYCH OD PRZEDSZKOLA.

JADŁOSPIS – PRZEDSZKOLE – UL. SYTA 123

Produkty zawierające alergen*

dzień tygodnia śniadanie II śniadanie obiad podwieczorek
poniedziałek
20.01.2020 r.
zupa mleczna* (płatki  żytnie na mleku), kanapka (1/2 kromki chleba z pestkami dyni* z masłem*, serem żółtym papryką i cykorią) melon zupa* koperkowa, risotto z indykiem i warzywami, ogórek kiszony, kompot truskawkowy 1/2 bułki* kajzerki z masłem i tartą rzodkiewką, kawa zbożowa
wtorek

21.01.2020 r.

zupa mleczna* (płatki  jęczmienne na mleku), kanapka (1/2 kromki chleba z pestkami dyni* z masłem*, twarożkiem czosnkowym*  i zielonym ogórkiem) owoce zupa* – krem z pieczonej papryki, polędwiczka w sosie cebulowo-jabłkowym, ziemniaki, buraczki zasmażane, kompot wieloowocowy  budyń*   „czekoladowy” z karobem i płatkami migdałowymi. 1/2 gruszki. chrupki kukurydziane 
środa

22.01.2020 r.

kanapki (pieczywo* mieszane, masło* , wędlina, jajko* ze szczypiorkiem, sałata, kiełki), kakao* banan/kiwi zupa* z czerwonej soczewicy, łazanki z kiszoną kapustą i pieczarkami, napar owocowy sałatka (kurczak, mix sałat, pomidorki koktajlowe, orzeszki pinii), herbata z cytryną
czwartek

23.01.2020 r.

zupa mleczna* (patki owsiane na mleku), kanapka (1/2 kromki chleba alpejskiego* z masłem*, pesto z natki pietruszki i migdałów z pomidorem) jabłko zupa* wielowarzywna z ziemniakami, gulasz cielęcy, kasza bulgur, sałata ze śmietaną, kompot malinowy gofr* z dżemem, mandarynka, mleko orkiszowe
piątek

24.01.2020 r.

zupa mleczna* (kasza manna na mleku), kanapka (1/2 kromki chleba alpejskiego* z masłem*,wędliną i rzodkiewką) kalarepa zupa* – ryżanka, kotlet rybny* , ziemniaki, surówka coleslaw, kompot wiśniowy deser* jogurtowo-bakaliowy z owocami, 1/4 bułeczki* maślanej, zielona herbata

JADŁOSPIS DLA ODDZIAŁÓW ZAMIEJSCOWYCH – UL. VOGLA 6

DOSTĘPNY po zalogowaniu na stronie firmy cateringowej „Obiady dla dzieci”