Jadłospis

W ramach organizacji żywienia zapewniamy dzieciom cztery posiłki: śniadanie, drugie  śniadanie, obiad i  podwieczorek, spełniające normy w zakresie prawidłowego żywienia dzieci.

Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015 roku kompoty, herbaty, napary owocowe, kawa zbożowa i kakao naturalne są bez dodatku cukru i substancji słodzących. W ciągu dnia dzieci mogą korzystać z wody dostępnej w każdej sali zgodnie z indywidualnymi potrzebami. W czasie przygotowywania posiłków stosujemy sól o obniżonej zawartości sodu, ponadto staramy się, aby było jej mniej w stosunku do poziomu zalecanego. Dzieci przyzwyczajane są do samodzielności w komponowaniu kanapek oraz dbają o właściwe zasady zachowania się przy stole.

Przedszkole nr 416 im. UNICEF nie jest przedszkolem z dietami, gdzie restrykcyjnie przestrzegane są indywidualne diety każdego dziecka z alergią pokarmową. Jeśli jednak dziecko uczulone jest tylko na wybrane produkty np. miód, truskawki czy orzechy, staramy się wyeliminować te produkty z diety. Jeśli w czasie uczęszczania dziecka do przedszkola stwierdzona zostanie u Niego alergia pokarmowa, w celu wspomagania zdrowia dziecka wskazane jest przedstawienie zaświadczenia lekarskiego o rodzaju alergii oraz niezwłoczny kontakt z dyrektorem przedszkola, w celu ustalenia współpracy w tym zakresie.

UWAGA! JADŁOSPIS MOŻE ULEC ZMIANIE Z PRZYCZYN NIEZALEŻNYCH OD PRZEDSZKOLA.

JADŁOSPIS – PRZEDSZKOLE – UL. SYTA 123

Produkty zawierające alergen*

dzień tygodnia śniadanie II śniadanie obiad podwieczorek
poniedziałek
11.11.2019 r.
wtorek
12.11.2019 r.
zupa mleczna* (płatki  żytnie na mleku), kanapka (1/2 kromki chleba żytniego* z masłem*, serem żółtym, sałatą i papryką) kiwi zupa* – barszcz czerwony z ziemniakami, kotlet pożarski z drobiu z natką pietruszki, surówka z selera* z morelami i rodzynkami, kompot malinowy ryż zapiekany z jabłkiem i cynamonem z polewą jogurtową*
środa
13.11.2019 r.
 kanapki (pieczywo mieszane z masłem* pastą jajeczną* ze szczypiorkiem, wędlina, pomidorki koktajlowe, sałata, rzodkiewka) mandarynka zupa* fasolowa z ziemniakami, makaron* z serkiem* waniliowym i musem truskawkowym, naturalny sok owocowy pizza* z szynką, serem* żółtym i warzywami, herbata z cytryną
czwartek
14.11.2019 r.
zupa mleczna* (płatki jęczmienne na mleku), kanapka (1/2 kromki chleba żytniego* z masłem*, pastą z ciecierzycy i pieczonej marchewki, zielony ogórek) melon zupa* – krem z cukinii z grzankami*, polędwiczka wieprzowa w sosie cebulowym, ziemniaki, sałata z jogurtem* naturalnym, kompot wieloowocowy kromka chałki* z masłem* i miodem, napój orkiszowy 1/2 jabłka
piątek
15.11.2019 r.
zupa mleczna* (płatki orkiszowe na mleku), kanapka (1/2 kromki chleba żytniego* z masłem*, wędliną, cykorii i pomidorem) gruszka zupa* pieczarkowa z makaronem, filet z ryby*  białej smażony w ziołach, ziemniaki z koperkiem, surówka z brokułów, kukurydzy, papryki i sezamu, napój miodowo-cytrynowy czekoladowa kasza manna z musem wiśniowym, herbata owocowa

JADŁOSPIS DLA ODDZIAŁÓW ZAMIEJSCOWYCH – UL. VOGLA 6

DOSTĘPNY po zalogowaniu na stronie firmy cateringowej „Kuchnia z klasą”